Zalesněný Kamenný vrch je součástí protáhlého horského hřbetu, který bývá jedněmi považován za rozsochu Vrchmezí, zatímco jiní v něm spatřují nižší boční hřeben Orlických hor, vedoucí paralelně s hřebenem hlavním (po přerušení údolím Bělé v Zákoutí pokračuje přes Studený vrch, Karlův vrch Lubný a Pláň k Valčence).

výhled z Kamenného vrchu: večerní paprsky zrcadlící se na hladině přehrady Rozkoš

Nadmořská výška vrcholu byla změřena na 1037 metrů – v žebříčku nejvyšších Orlickohorských vrcholů se tak Kamenný vrch umístil na 11 místě. Německá podoba názvu kopce zní Aschergraber koppe (dle osady Ošerov – Aschergraben).

Samotný vrchol je ukryt v lese, avšak nedaleko od něj (cca 150 m) prochází asfaltová cesta „bunkrovka“ lemovaná objekty linie lehkého pohraničního opevnění z doby před druhou světovou válkou (tzv. řopíky). Bunkry v oblasti Kamenného vrchu byly betonovány v červenci a srpnu 1938.

Bunkrovka pod Kamenným vrchem

Kopec je tvořen rulami a svory a je z velké části zalesněn, převážně smrkovými lesy. Název kopce patrně pochází od několika malých balvanových polí ve vrcholových partiích.

Při bunkrovce se na okraji zarůstající paseky stával donedávna dřevěný altánek – tzv. Ošerovská vyhlídka. Dnes již je místo zarostlé, ale daleký pohled do kraje poskytují další (mladší) paseky lemující bunkrovku. Na jedné z nich  je na vrcholu vojenského bunkru zbudováno improvizované dřevěné posezení s vyhlídkou.

Z pasek jsou vyhlídky směr Špičák, Sedloňov, Podorlicko (Opočno), Zvičina atd.

Před druhou světovou válkou stávala na svazích Kamenného vrchu v nadmořské výšce cca 800-850 m osada Hüttenberg (Pastviny).

Turistické možnosti:

a) pěší turistické trasy

zelená: Nad Národním domem (2 km) – Deštné v Orlických horách (3,5 km)

zelená: Sedloňovský černý kříž (1 km) – Pod Sedloňovským vrchem (2,5 km) – Polomské sedlo (3 km) – dále po červené Vrchmezí (4,5 km) nebo Bukačka (5 km)

b) cyklotrasy

4328: Deštné v Orlických horách (5,5 km)

4328: Sedloňovský černý kříž (1 km) – Pod Sedloňovským vrchem (2km) – dále po cyklotrase 4071 Šerlišský mlýn (5 km) nebo Číhalka (13 km)

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.

Previous Post
Next Post

AKTUALITY

  • do 29. září jsou o víkendech a svátcích v provozu cyklobusy do Orlických hor a na Náchodsku.
  • V národním parku Góry Stolowe jsou do odvolání uzavřeny některé turistické trasy např. v oblasti Skalních hřibů. bližší info
  • rozhledna na Anenském vrchu bude z důvodu rekonstrukce uzavřena do konce srpna či září 2024.

Náhodný tip:

Rozhledna na Vrchmezí (Wieża Widokowa na Orlici)

Vrchmezí – to je ikonický, pověstmi opředený vrchol (právě tady by někde měla mít sídlo bájná vládkyně Orlických hor princezna Kačenka) a nejsevernější orlickohorská tisícovka. A se svými 1084 metry také nejvyšší vrchol polské části Orlických hor (přes Vrchmezí totiž prochází státní hranice). A nově se může Vrchmezí pochlubit i rozhlednou. Nová věž byla zbudována…

Peklo

„Pekelský mlýn byl tu ode dávna, paměti o něm šly daleko do věků. Stavení jeho, jak nyní bylo, z polovice ode dřeva, stálo tu v té podobě od nepaměti, majíc šindelovou střechu hřebenatou, tak že pod ní dost bylo místa na podkrovní, úhlednou světničku, jejíž dvě nevelká okna, zasazená u vysokou lomenici, poskytovala utěšený rozhled…

Pěší trasa 72: Přes nejvyšší vrcholy Orlických hor do vesniček za horami (16 km)

Na samém hřebenu Orlických hor, se při významném Šerlišském sedle, kde se nadmořská výška hřebenu nakrátko snižuje pod „magickou“ hranici jednoho kilometru, se rozkládá osada Šerlich. Osada vznikla nejspíše na konci 17. či na konci 18. století při cestě procházející, přes hřeben Orlických hor od Sedloňova do Trčkova. Postupně tu vyrostlo zhruba 10 chalup, osídlených…

Cyklistická trasa číslo 06: Přes Peklo k Dobrošovské pevnosti (24 km)

Populární cyklovýlet za zajímavými turistickými cíli Náchodska. Pojedeme převážně po asfaltových cestách a silničkách, z větší části lesem. Čeká nás příjemná cesta v chladivém stínu hlubokých údolí řek Metuje a Olešenky skrz přírodní rezervaci Peklo se stejnojmenným známým výletním hostincem. Pak se zase zapotíme při táhlém výjezdu na Dobrošov. Odměnou nám však budou úchvatné výhledy…

Výběr z fotogalerie

Designed with WordPress