Vrchmezí – to je ikonický, pověstmi opředený vrchol (právě tady by někde měla mít sídlo bájná vládkyně Orlických hor princezna Kačenka) a nejsevernější orlickohorská tisícovka. A se svými 1084 metry také nejvyšší vrchol polské části Orlických hor (přes Vrchmezí totiž prochází státní hranice). A nově se může Vrchmezí pochlubit i rozhlednou.

Nová věž byla zbudována na Polské straně (avšak od státní hranice doslova jen pár kroků), kousek pod vrcholem. Celá stavba (až po špičku střechy) dosahuje výšky 25,5 metru. Tak vysoko se však pochopitelně běžný návštěvník nedostane. Turistům budou přístupné 3 vyhlídkové plošiny, nejvyšší z nich 18,5 metru nad zemí. I tato výška ale stačí k téměř kruhovému výhledu.

na rozhledně na Vrchmezí

Rozhledna je zbudována téměř celá ze dřeva (jen pilíře jsou z betonu obloženého kamenem). V přízemí se nachází i kryté posezení umožňující přečkat nepříznivé rozmary počasí.

Stavba je součástí většího projektu výstavby 11 vyhlídkových věží na české i polské straně hranice (jehož součástí jsou i nedávno otevřené nedaleké rozhledny na Velké Deštné a Feistově kopci.

Vyhlídková plošina umožňuje daleké výhledy na českou (podhůří Orlických hor, Náchodsko) i polskou (Stolové hory, Kladská kotlina) stranu.

na vrcholu rozhledny

Rozhledna navazuje na dávnou turistickou tradici kopce. Vrchmezí bývalo oblíbeným cílem již koncem 19. století, neopomenul jej zmínit žádný z tehdejších cestopisů či průvodců. Na kladské straně vrcholu tehdy stával vyhlášený Rübatschův hostinec. Heinrich Rübatsch dal tehdy také kolem roku 1880 zbudovat (tehdy však pro změnu na straně české) 16 metrů vysokou dřevěnou rozhlednu.

Obě stavby (rozhledna i hostinec) zanikly krátce po druhé světové válce. Současná rozhledna stojí v prostoru jedné z budov bývalého hostince; rozpadající se torzo kamenných základů druhé budovy spatříme v jejím sousedství.

Zaniklá Rübatschova horská chata na Vrchmezí

Prvorepubliková idyla na Vrchmezí (dobová pohlednice)

Otevírací doba: rozhledna je celoročně volně přístupná (s výjimkou výskytu nepříznivých klimatických jevů – silný vítr či náledí)

Vstupné: vstup na rozhlednu je zdarma

Občerstvení: si musíte donést vlastní. Nejbližší možnosti na Šerlišském mlýně (4 km), Číhalce (4 km), Masarykově chatě na Šerlichu (5 km), na náměstí v Olešnici (5 km), případně v polském Zielenci (2,5 – 4 km)

rozhledna na Vrchmezí

Kudy tudy k rozhledně?

Vrchmezí je po turistických trasách přístupné ze čtyř směrů (dvakrát z české a dvakrát z polské strany).

Z české strany se můžeme na Vrchmezí dostat po červeně značené hřebenovce: Jiráskově horské cestě – a to buď z Olešnice v Orlických horách (5 km s převýšením 480 m), nebo ze Šerlichu (taktéž 5 km, ale s méně naročným profilem – 170 m stoupání a 70 m klesání). Relativně snadná je též cesta od Šerlišského mlýna (4 km s převýšením 210 m)

Z polské strany nás pak na vrchol zavede zelená turistická značka z horského střediska Zieleniec (3 km s převýšením cca 200 m) či z opačné strany od penzionu Kozia Hala (4,5 km s převýšením 350 metrů).

V zimních měsících prochází přes Vrchmezí jedna z páteřních tras běžkařské magistrály.

Hromadnou dopravou: Nejsnáze na Šerlich (v sezóně o víkendu přímé spojení z většiny měst regionu) a odtud po 5,5 km po červené turistické trase. Případně do Olešnice v Orlických horách (5-8 km dle zvolené trasy, ale s větším stoupáním), Sedloňova či Deštného. Nejsnazší přístup mezinárodní linkou cyklobusu z Náchoda na zastávku Zieleniec,AWF, od které je to k rozhledně jen 2 km lesem po zelené turistické značce (i tak nutno počítat s převýšením cca 170 metrů)

Výhledy z rozhledny:

Rozhledna skýtá výhledy do všech světových stran, s ohledem na umístění rozhledny a geomorfologii pohoří jsou však úchvatnější ty směrem do Polska.

Pohled směrem do Kladské kotliny:

Pohled směrem k hlavnímu hřebenu Orlických hor:

Bližší pohled do údolí Divoké Orlice:

led z vrch

Pohled k hlubokým lesům Bystřických hor:

Detail kopců za Bystřickými horami:

Pohled ke Stolovým horám (Góry Stolowe):

pohled k Boru a Javořím horám

Pohled k Hronovu, Jestřebím horám a na Krkonoše:

Pohled k Pekelskému údolí, přehradní nádrži Rozkoš a Českému ráji:

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY

AKTUALITY

  • Od 27. dubna je v provozu cyklobus z Hradce Králové na Šerlich, z Náchoda do Krkonoš a turistické linky na Policku (ostatní turistické linky zahájí provoz koncem května)
  • V národním parku Góry Stolowe jsou do odvolání uzavřeny některé turistické trasy např. v oblasti Skalních hřibů. bližší info

Náhodný tip:

Rozhledna na Vrchmezí (Wieża Widokowa na Orlici)

Vrchmezí – to je ikonický, pověstmi opředený vrchol (právě tady by někde měla mít sídlo bájná vládkyně Orlických hor princezna Kačenka) a nejsevernější orlickohorská tisícovka. A se svými 1084 metry také nejvyšší vrchol polské části Orlických hor (přes Vrchmezí totiž prochází státní hranice). A nově se může Vrchmezí pochlubit i rozhlednou. Nová věž byla zbudována…

Peklo

„Pekelský mlýn byl tu ode dávna, paměti o něm šly daleko do věků. Stavení jeho, jak nyní bylo, z polovice ode dřeva, stálo tu v té podobě od nepaměti, majíc šindelovou střechu hřebenatou, tak že pod ní dost bylo místa na podkrovní, úhlednou světničku, jejíž dvě nevelká okna, zasazená u vysokou lomenici, poskytovala utěšený rozhled…

Pěší trasa 72: Přes nejvyšší vrcholy Orlických hor do vesniček za horami (16 km)

Na samém hřebenu Orlických hor, se při významném Šerlišském sedle, kde se nadmořská výška hřebenu nakrátko snižuje pod „magickou“ hranici jednoho kilometru, se rozkládá osada Šerlich. Osada vznikla nejspíše na konci 17. či na konci 18. století při cestě procházející, přes hřeben Orlických hor od Sedloňova do Trčkova. Postupně tu vyrostlo zhruba 10 chalup, osídlených…

Cyklistická trasa číslo 06: Přes Peklo k Dobrošovské pevnosti (24 km)

Populární cyklovýlet za zajímavými turistickými cíli Náchodska. Pojedeme převážně po asfaltových cestách a silničkách, z větší části lesem. Čeká nás příjemná cesta v chladivém stínu hlubokých údolí řek Metuje a Olešenky skrz přírodní rezervaci Peklo se stejnojmenným známým výletním hostincem. Pak se zase zapotíme při táhlém výjezdu na Dobrošov. Odměnou nám však budou úchvatné výhledy…

Výběr z fotogalerie

Designed with WordPress