Vydejte se z Náchodska do Krkonoš, objevujte krajinu pískovcových skal Broumovska a Adršpachu, zavítejte do divokých skalnatých a lesnatých Stolových hor, za hornickou minulostí hor Jestřebích nebo až do vysokých Krkonoš. To vše můžete snadno podniknout s cyklobusy Kladským pomezím.

KDY? Hlavní sezóna turistických linek je o víkendech od konce května do konce září. Na některých linkách se ale provozní období liší (turistické autobusy na Policku jsou v provozu od konce dubna do konce října stejně tak jako možnost přepravy jízdních kol na linkách 411 a 423), zatímco linka do Pekla či zajíždění polských autobusů do Meziměstí funguje jen v červenci a srpnu). Podrobnosti o období provozu jsou zmíněny u jednotlivých linek.

PRO KOHO? Pro cyklisty, pěší turisty ale i pro běžné cestující.

KOLIK SE NÁS VEJDE? Na cyklobusy Kladským pomezím a do Orlických hor jsou nasazovány autobusy standardní délky, kapacita nejméně 40 míst, s přívěsem na jízdní kola (dokáže převézt nejméně 20 jízdních kol). Turistické autobusy na Policku, do Dvora Králové a na Odolov umožňují přepravu nejvýše 6 jízdních kol v hácích na zádi autobusu.

ZA KOLIK? Jízdné pro osoby dle běžné tarifu integrované dopravy IREDO včetně přestupních jízdenek (při nákupu nutno udat číslo cílové (v autobusech), resp. název (ve vlacích a železničních stanicích) zóny) a celodenních síťových jízdenek. Přepravné za jízdní kolo je letos o něco vyšší než v předchozích letech: 30 či 40 Kč (dle vzdálenosti. Lze též zakoupit celodenní jízdenku pro jízdní kolo za 70 Kč.

TIP: Cyklobusy jezdí i v řadě dalších turisticky atraktivních regionů v ČR. V okolí např v Orlických horách (z toho hned dvě linky přímo z Náchoda), Krkonoších či Českém ráji.


ČERVENÁ LINKA: Krkonošská (394)

Tato cyklobusová linka zahájí provoz o měsíc dříve, než v minulých letech, provozována bude o víkendech a svátcích od 27. dubna do 29. září, v červenci a srpnu pak (vyjma dřívějšího odpoledního spoje) i v pracovní dny. Časy odjezdů zůstávají stejné jako v předchozích letech, nově autobus zastavuje též na sídlišti Zelená louka, v Mladých Bukách a v Dolním Maršově.

Cestující z Jaroměře a České Skalice mohou využít vlakových spojů a přestoupit na cyklobus v Trutnově u železniční stanice (spoje ve směru do Krkonoš odjíždějí ze zastávky blíže staniční budově).

Turisté z Hradce Králové mohou pro cesty do východních Krkonoš o víkendu využít cyklobusové linky 495.

ČERVENÁ LINKA: Hradec Králové – Náchod – Adršpach – Trutnov – Pomezní boudy

Z Jaroměře do Krkonoš (491)

Do Krkonoš se lze cyklobusem vypravit i z Jaroměře. cyklobusová linka 491 doveze cyklisty i pěší turisty před Dvůr Králové, Hostinné a Vrchlabí do Špindlerova mlýna či na Špindlerovku. Podrobnosti na stránce Krkonošských cyklobusů (trasa 3).

MODRÁ LINKA z Náchoda do Stolových hor (Góry Stolowe) (390)

Také modrá provozu bude tak jako v uplynulých letech o víkendech a svátcích od 27. května do 1. října, v červenci a srpnu pak i v pracovní dny.

Upozornění k turistice v NP Góry Stolowe:
– návštěvnická kapacita turistických okruhů na Hejšovině a v Bledných skalách je limitována, v turisticky exponovaných dnech a časech je doporučeno zakoupit vstupenky v předstihu na https://www.pngs.com.pl/pl/turystyka/turyst-bilety.html. Ostatní turistické cesty v Národním parku (včetně přístupu k chatě na Hejšovině a přiléhajícím vyhlídkovým terasám) jsou volně přístupné (za dodržení návštěvního řádu).
– pohyb po území národního parku Góry Stolowe je možný pouze po značených turistických trasách (v případě cyklistů pouze po silnicích a cyklotrasách)
– na území národního parku je výrazně regulován pohyb se psy. Se psem lze využít jen několika jasně stanovených cest, i na nich pak musí být pes na vodítku. (Zákaz vstupu se psy se týká i skalních okruhů na Hejšovině a v Bledných skalách, na samotné cestě mezi Karlovem a turistickou chatou na Hejšovině se se psem pohybovat lze)
– Z důvodu bezzásahovosti a kalamitního stavu lesních porostů jsou do odvolání uzavřeny turistické cesty v oblasti skalních hřibů, sestup z Radkovských skal do Radkova, cesta přes Urwisko Batorowske do Batorówa a cesty přes Krucze skały (z osady Darnków směr Kudowa-Zdrój, resp Dańczów)

CYKLOBUSOVÉ LINKY DO ORLICKÝCH HOR

Linky cyklobusů do Orlických hor budou letos poznamenány uzavírkou silnice z Deštného na Šerlich. Z Náchoda se tak můžete na Šerlich letos vyvézt linkou 396. Linka 395 bude končit v Deštném (z důvodu uzavírky silnice na Dobrošov navíc pojede mezi Náchodem a Novým Hrádkem odklonem přes Nové Město nad Metují.

395 Náchod – Nové Město nad Metují – Nový Hrádek – Olešnice – Deštné v Orlických horách podrobnosti

396 Jaroměř – Česká Skalice – Nové Město nad Metují – Náchod – Orlické Záhoří – Šerlich podrobnosti

Na Kuks, Safari či Labskou cyklostezku

Zajímavé turistické atraktivity nabízí autobusová linka 411 spojující Náchod a Českou Skalici s Chvalkovicemi, Kuksem, Dvorem Králové a královédvorskou zoologickou zahradou. Pro pěší jsou víkendové spoje v provozu celoročně. Přeprava jízdních kol na nich je možná od 25. května do 29. září 2024.

z Nového Města nad Metují do Pekla

Turistická linka propojuje Nové Město nad Metují s oblíbeným výletním místem v Pekle. V provozu je pouze o víkendech v červenci a srpnu podrobnosti

Přeprava jízdních kol do Jestřebích hor

K výletům do Jestřebích hor dobře poslouží autobusová linka spojující Úpici a nádraží v Malých Svatoňovicích (přestupy s vlaky Hradce Králové – Jaroměř – Česká Skalice – Červený Kostelec – Trutnov) s na hřebeni položenou vesnicí Odolov, která je významnou křižovatkou turistických tras. Dopolední pár spojů je bez přestupu prodloužen až do Trutnova. Víkendové spoje jsou v provozu celoročně, přeprava jízdních kol je možná o víkendech od 25. května do 29. září 2024.

Přeprava kol je zajištěna na dvou párech víkendových spojů mezi Úpicí a Jestřebími horami (1pár jede přímo z/do Trutnova), a to pomocí háků na zádi autobusu. Celková kapacita je omezena na 6 jízdních kol. Pěší turisté mohou pro návrat z hřebene použít i pozdějšího odpoledního spoje.

Turistické autobusové spoje na Policku:

O VÍKENDU:

Od 27. dubna do 28. října2024 je zajištěno pravidelné víkendové spojení zajímavých míst Broumovských stěn a Stolových hor (Police nad Metují, chata na Hvězdě, Slavný, Machov, či polský Karlów). Vybrané spoje umožňují též přepravu jízdních kol (maximálně 6 kol v držácích na zádi autobusu)

Od konce dubna do konce října je také posílen víkendový provoz na autobusové lince 360, spojující Polici nad Metují s Adršpašsko-Teplickým skalním městem. Na této lince ale nelze o víkendu přepravovat jízdní kola.

PŘEPRAVA JÍZDNÍCH KOL NA VYBRANÝCH AUTOBUSECH V OKOLÍ POLICE NAD METUJÍ V PRACOVNÍ DNY (POUZE OD 1. ČERVNECE DO 31. SRPNA):

TURISTICKÉ SPOJE Z BROUMOVA NA JANOVIČKY (BEZ MOŽNOSTI PŘEPRAVY JÍZDNÍCH KOL)

Turistická linka z Broumova do rekreační osady Janovičky v Javořích horách je letos v provozu o víkendech a svátcích od 18. května do 29. října 2024, o letních prázdninách (od 1. července do 31. srpna) navíc také v pracovní dny. V Broumově je u většiny spojů možnost přestupu na vlak z/do vnitrozemí.

V Janovičkách se nachází oblíbené koupaliště, osada je též ideálním výchozím místem na turistické trasy do málo navštěvované východní částí Javořích hor či k rozhledně na Ruprechtickém Špičáku.

PRODLOUŽENÍ MHD WALBRZYCH DO MEZIMĚSTÍ (pouze pro pěší)

V letní sezóně 2023 zajížděla MHD Walbrzych od 1. července do 31. srpna k vlakům do Meziměstí.

Na lince platí pouze tarif městské hromadné dopravy ve Walbrzychu.

Vyhledávač spojení a mapa zastávek na http://rozklad.walbrzych.eu/

Mezi Meziměstím a Walbrzychem linka projíždí lesnatou krajinou s prudkými kopci a několika rozhlednami či hradními zříceninami. Například bývalé klimatické lázně Sokolowsko jsou ideálním výchozím bodem k prozkoumání polské části Javořích hor. Tip na jednou náročnou trasu ze Sokolowska do Hynčic naleznete zde.

Schéma trasování linky v centru Walbrzychu:

TIPY NA CYKLOBUSOVÉ A TURISTICKÉ LINKY V BLÍZKÉM POLSKÉM POHRANIČÍ

Kromě cyklobusu Náchod – Karlów zpřístupňují polské Stolové hory i dvě linky tamních dopravců.

Dopravce PKS Klodzko provozuje cyklobus na trase Klodzko – Polanica-Zdrój – Szczytna – Duszniki-Zdrój – Kudowa Zdrój – Karlów. V provozu by měl být od 1. května do konce srpna o víkendech a svátcích, od 25. června do 31. srpna navíc i v pracovní dny. Platba možná pouze ve zlotých. Spojení před cestou ověřte v polském vyhledávači: https://www.e-podroznik.pl/

Jízdní řád (údaje o datu platnosti ignorujte, časy odjezdů platí i pro letošní rok):

Druhá linka jezdí do Karlówa z městečka Radków, z centrálního parkoviště nedaleko centra města (zobrazit zastávku na mapě). Z důvodu uzavřené silnice jezdí mikrobusy dlouhou objízdnou trasou, jsou tedy v provozu pouze dvakrát denně. Z Radkówa by měl vyrážet v 9:40 a 17:20, zpět z Karlówa v 10:20 a 18:00.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY

AKTUALITY

  • Od 27. dubna je v provozu cyklobus z Hradce Králové na Šerlich, z Náchoda do Krkonoš a turistické linky na Policku (ostatní turistické linky zahájí provoz koncem května)
  • V národním parku Góry Stolowe jsou do odvolání uzavřeny některé turistické trasy např. v oblasti Skalních hřibů. bližší info

Náhodný tip:

Rozhledna na Vrchmezí (Wieża Widokowa na Orlici)

Vrchmezí – to je ikonický, pověstmi opředený vrchol (právě tady by někde měla mít sídlo bájná vládkyně Orlických hor princezna Kačenka) a nejsevernější orlickohorská tisícovka. A se svými 1084 metry také nejvyšší vrchol polské části Orlických hor (přes Vrchmezí totiž prochází státní hranice). A nově se může Vrchmezí pochlubit i rozhlednou. Nová věž byla zbudována…

Peklo

„Pekelský mlýn byl tu ode dávna, paměti o něm šly daleko do věků. Stavení jeho, jak nyní bylo, z polovice ode dřeva, stálo tu v té podobě od nepaměti, majíc šindelovou střechu hřebenatou, tak že pod ní dost bylo místa na podkrovní, úhlednou světničku, jejíž dvě nevelká okna, zasazená u vysokou lomenici, poskytovala utěšený rozhled…

Pěší trasa 72: Přes nejvyšší vrcholy Orlických hor do vesniček za horami (16 km)

Na samém hřebenu Orlických hor, se při významném Šerlišském sedle, kde se nadmořská výška hřebenu nakrátko snižuje pod „magickou“ hranici jednoho kilometru, se rozkládá osada Šerlich. Osada vznikla nejspíše na konci 17. či na konci 18. století při cestě procházející, přes hřeben Orlických hor od Sedloňova do Trčkova. Postupně tu vyrostlo zhruba 10 chalup, osídlených…

Cyklistická trasa číslo 06: Přes Peklo k Dobrošovské pevnosti (24 km)

Populární cyklovýlet za zajímavými turistickými cíli Náchodska. Pojedeme převážně po asfaltových cestách a silničkách, z větší části lesem. Čeká nás příjemná cesta v chladivém stínu hlubokých údolí řek Metuje a Olešenky skrz přírodní rezervaci Peklo se stejnojmenným známým výletním hostincem. Pak se zase zapotíme při táhlém výjezdu na Dobrošov. Odměnou nám však budou úchvatné výhledy…

Výběr z fotogalerie

Designed with WordPress