Nejvýše položenou vesnicí na Broumovsku jsou Janovičky (před rokem 1945 též německy Johannesberg). Rozkládají se téměř na hřebeni Javořích hor v nadmořské výšce (zastavěného území) 540 až 630 metrů.

Český název nebyl dříve zcela ustálený. Mohli jsme se setkat i se jménem Janovice apod.

Janovičky nevznikly při hlavní kolonizační vlně, prováděné na Broumovsku benediktiny v polovině 13. století, ale až o 300 let později. Vznik Janoviček je datován rokem 1560 a je spjat s osobou opata Jana/Johanna z Chotova.

Místo pro novou osadu nebylo vybráno náhodně: nad Janovičkami se v nadmořské výšce 662 metrů nachází horské sedlo, kterým přecházela důležitá cesta spojující Broumov s městy na druhé straně pohoří, ale i s cíli vzdálenějšími, například se Svídnicí. Určitým pohrobkem tohoto historického významu je i fakt, že je dnes slepá silnice do Janoviček silnicí II. třídy, ačkoliv tomu její význam ani zatížení dávno neodpovídá.

Osou Janoviček není potok (sledovaný komunikací) jak je typické u vesnic první kolonizační vlny, ale pouze samotná komunikace. Podobně vyrostl později v půli silnice mezi Janovičkami a Olivětínem ještě Benešov.

Obyvateli vesnice byli především majitelé menších pozemků (zahradníci), kteří se navíc museli potýkat s horšími výnosy. Nebylo zde tedy většinou ani pro Broumovsko typických dvorcových statků, ale spíše menších budov kombinujících společnou obytnou a hospodářskou část.

Své uplatnění našli obyvatelé i v okolních lesích a od konce 19. století nabývaly na významu i služby pro pocestné či výletníky. V meziválečném období už tu nabízelo služby několik hostinců a hotelů.

meziválečná pohlednice budovy dnešního hotelu vyhlídka

Následky poválečného odsunu pocítily Janovičky citelněji než ostatní obce Broumovska. Oproti ostatním menší vesnice, ve vnitrostátní dopravě poměrně izolovaná, navíc s drsnějším podnebím neslibujícím velkou úrodu nebyla v dosidlování prioritou.

Až později ves více ožila těmi, kdo dovedli ocenit klid a krásy zdejší přírody. Janovičky se tak staly vesnicí převážně rekreační. Z původního domovního fondu se dochovala jen celkem malá část. Na většině původního zastavěného území dnes stojí spíše menší chaty.

Janovičky tedy žijí především o víkendech a v turistické sezóně. V zimě zde funguje malý lyžařský areál. Při dostatku přírodního sněhu (což je ale jev stále vzácnější a nevyzpytatelný) je upravován i běžkařské okruhy (v maximální délce jde asi o 20 km stop). (aktuální informace na https://ski.kladskepomezi.cz/) V létě je zase oblíbeným cílem malé koupaliště, kde se pořádá i řada koncertů a kulturních akcí.

Památky a zajímavosti:

Janovičky měly i svůj kostel. Původně dřevěný svatostánek, zasvěcený svatému Janu (komu taky na Johannesbergu jinému) Křtiteli, byl postaven za opata Tomáše Sartoria v letech 1672-1673

V roce 1961 byl kostel zbaven památkové ochrany a v roce 1964 byl zbořen.

Previous Post
Next Post

AKTUALITY

  • Od 27. dubna je v provozu cyklobus z Hradce Králové na Šerlich, z Náchoda do Krkonoš a turistické linky na Policku (ostatní turistické linky zahájí provoz koncem května)
  • V národním parku Góry Stolowe jsou do odvolání uzavřeny některé turistické trasy např. v oblasti Skalních hřibů. bližší info

Náhodný tip:

Rozhledna na Vrchmezí (Wieża Widokowa na Orlici)

Vrchmezí – to je ikonický, pověstmi opředený vrchol (právě tady by někde měla mít sídlo bájná vládkyně Orlických hor princezna Kačenka) a nejsevernější orlickohorská tisícovka. A se svými 1084 metry také nejvyšší vrchol polské části Orlických hor (přes Vrchmezí totiž prochází státní hranice). A nově se může Vrchmezí pochlubit i rozhlednou. Nová věž byla zbudována…

Peklo

„Pekelský mlýn byl tu ode dávna, paměti o něm šly daleko do věků. Stavení jeho, jak nyní bylo, z polovice ode dřeva, stálo tu v té podobě od nepaměti, majíc šindelovou střechu hřebenatou, tak že pod ní dost bylo místa na podkrovní, úhlednou světničku, jejíž dvě nevelká okna, zasazená u vysokou lomenici, poskytovala utěšený rozhled…

Pěší trasa 72: Přes nejvyšší vrcholy Orlických hor do vesniček za horami (16 km)

Na samém hřebenu Orlických hor, se při významném Šerlišském sedle, kde se nadmořská výška hřebenu nakrátko snižuje pod „magickou“ hranici jednoho kilometru, se rozkládá osada Šerlich. Osada vznikla nejspíše na konci 17. či na konci 18. století při cestě procházející, přes hřeben Orlických hor od Sedloňova do Trčkova. Postupně tu vyrostlo zhruba 10 chalup, osídlených…

Cyklistická trasa číslo 06: Přes Peklo k Dobrošovské pevnosti (24 km)

Populární cyklovýlet za zajímavými turistickými cíli Náchodska. Pojedeme převážně po asfaltových cestách a silničkách, z větší části lesem. Čeká nás příjemná cesta v chladivém stínu hlubokých údolí řek Metuje a Olešenky skrz přírodní rezervaci Peklo se stejnojmenným známým výletním hostincem. Pak se zase zapotíme při táhlém výjezdu na Dobrošov. Odměnou nám však budou úchvatné výhledy…

Výběr z fotogalerie

Designed with WordPress